Blandat

Liknande raser till Japansk spets

Det finns flera hundraser som liknar den Japanska spetsen, och om man inte är proffs är det ibland inte helt enkelt att skilja dem åt. På den här sidan hittar du hundraser som vanligtvis blandas ihop med den Japanska spetsen – och de är nästan lika fina!

Amerikansk eskimåhund

Den amerikanska eskimåhunden är en liknande ras till den japanska spetsen. Båda är lättbyggda, uppmärksamma och sociala hundar som gör bra sällskapshundar. Amerikansk eskimåhund har dock en lite mer fylligare päls och kan vara något större i storlek jämfört med den japanska spetsen.

Amerikansk eskimåhund

Samojedhund

En annan som liknar den japanska spetsen är Samojedhunden, som även kallas Samojed. Denna ras härstammar från norra Sibirien och användes förut av samojeder, en nomadisk folkgrupp, att dra slädor och vakta deras hundar. Samojedhunden har en tjock, vinterpäls som gör den mycket hållbar för extrema temperaturer. Deras utseende påminner om björn med sina svarta nosar och vita päls och kan vara något större i storlek än den japanska spetsen.

Samojedhund

Volpino Italiano

Volpino Italiano, en italiensk vallhund som härstammar från de gamla romarnas hundar, kan också liknas vid den japanska spetsen. Båda raserna är energiska, intelligenta och lojala mot sin familj. Volpino Italiano har dock en lite mer ruffig päls och kan vara något mindre i storlek. De är också lite mer oförutsägbara med andra djur jämfört med den japanska spetsen, som vanligtvis har en god relation till andra husdjur.

Volpino Italiano

Akita

Akitan, en japansk nationalsymbol, kan också liknas vid den japanska spetsen. Båda raserna är lojala och beskyddande mot sin familj och kan vara något territoriella med främlingar. Akitan kan dock vara något större i storlek och har en mer fyllig päls. Detta kan leda till att akitan behöver regelbunden borstning, medan den japanska spetsen har en lätthanterlig päls. Akitan kan också vara mer dominerande jämfört med den japanska spetsen, som vanligtvis är lite mer undergiven. Det finns även en amerikansk linje av Akita som har en lite annorlunda utseende och personlighet jämfört med den ursprungliga japanska linjen.

Akita

Pomeranian

Den lilla Pomeranian, som ofta kallas Pom eller Zwergspitz, kan också liknas vid den japanska spetsen. Båda raserna är intelligenta, sociala och uppmärksamma. Pomeranian kan dock ha lite mer attityd och behöver ibland mer självständighetsträning för att inte bli dominerande. Deras päls kan också vara lite mer krävande att sköta om jämfört med den japanska spetsen. Pomeranian är också vanligtvis något mindre i storlek.

Pomeranian

Schipperke

Hundrasen Schipperke finns som vit i USA och kan ibland därmed förväxlas med Japansk spets. Men Schipperke är en mycket lägre ras med en mer fyllig päls och en mer uttrycksfull personlighet än den japanska spetsen. Schipperke kan vara något dominerande, vilket kräver omfattande träning och socialisering när de är valpar. De är också vanligtvis mer rastriga och har en stark vilja att jaga, så de bör alltid hållas i linor eller inlåsta områden. Schipperke användes ursprungligen som jakthund och är en lojal, uppmärksam vakthund.

Vit schipperke

Chihuahua

Chihuahua, en av världens minsta hundar, kan också liknas vid den japanska spetsen. Båda raserna är intelligenta, sociala och lojala mot sin familj. Chihuahua kan dock vara lite mer känsliga och rädda för främlingar. Deras päls behöver också mer regelbunden vård jämfört med den japanska spetsens enkla pälsvård. Chihuahua är vanligtvis också något mindre i storlek.

Chihuahua