Valpar & uppfödare

Är du intresserad av att skaffa dig en Japansk spets-valp? Här har vi samlat information om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för den här hundrasen samt en lista över uppfödare.

Lista över uppfödare i Sverige

NamnHemsida / kontaktOrt
AlegrosHemsidaKalmar
Chezzay’sHemsidaStockholm
CrepelloHemsidaSkåne
Dream Of SoulsHemsidaVästra götaland
ElliegårdensHemsidaJämtland
RosspetsensHemsidaUppsala
SnösnosHemsidaStockholm

Det här ska du tänka på innan du skaffar en Japansk spets

Innan du bestämmer dig för den här hundrasen är det några saker du måste tänka på. Japansk spets är en aktiv ras som behöver motion och den lider också av separationsångest så den klarar inte av att vara ensam under längre perioder. Om du inte har möjlighet att ge din hund det sällskap och den stimulans den behöver kan det leda till problembeteenden såsom aggressivitet och destruktivitet.

Vad innebär det att ha en hund?

Att ha en hund är ett ansvar och ett privilegie – inte en rättighet. Du måste kunna ta hand om din hund under hela dess liv, ge den kärlek och omsorg men även ansvara för att den inte skadar andra djur eller människor. Du måste också se till att den får den motion och den näring som den behöver samt ta hand om veterinärbesök och vaccinationer.

Som hundägare får du även nya ekonomiska utgifter såsom hundmat, hundprylar, veterinärbesök och eventuellt utbildning. Dessutom måste du vara beredd på att om olyckan är framme kan eventuella skador eller sjukdomar leda till dyra kostnader. I synnerhet om du inte är försäkrad!

Välj alltid en uppfödare som är medlem i Svenska kennelklubben

Du ska alltid välja att köpa en Japansk spets på en uppfödare som är medlem i Svenska kennelklubben (SKK). Uppfödare som är medlemmar i SKK förpliktigar sig att följa regler, riktlinjer och lagar som säkerställer hundarnas välmående.

Enligt SKKs regler säger att hundar som säljs måste ha ett besiktningsintyg från en veterinär som får vara högst sju dagar gammalt. Detta är viktigt för att både köparen ska vara trygg i att de har köpt en frisk hund samt att säljaren kan bevisa att hunden var frisk när den såldes.

Uppfödaren förpliktar sig att skriva ett avtal när man säljer valpar där säljaren ansvarar för dolda och synliga fel. De första 6 månaderna ligger dessutom ansvaret på säljaren att bevisa att dolda fel inte härrör från säljaren. Därefter ligger bevisbördan på köparen.

Vad kostar en Japansk spets?

En Japansk spets kostar mellan 11 000 och 21 000 kr beroende på stamtavla och uppfödare.